Nie będzie chyba wielką przesadą stwierdzenie, że rankingi sektora rolnospożywczego stały się już specjalizacją zespołu redakcyjnego tygodnika BOSS-Rolnictwo. Tym razem oddajemy do rąk Czytelników VII edycję Rankingu Zakładów Mięsnych, rzetelną analizę ekonomiczną czołówki zakładów polskiego przetwórstwa mięsnego. Nie ma co ukrywać, że dla niektórych wyspecjalizowanych instytucji badawczych, które z niemałym trudem tworzą swoje analizy, jakże nieraz odbiegające od rzeczywistości – nasze rankingi stanowią pewną konkurencję. Mamy więc w ręku doskonałe narzędzie analityczne i opiniotwórcze, o czym świetnie wiedzą nasi rankingowi partnerzy. Sam udział w rankingu nobilituje, bo to tak, jakby przebojem wedrzeć się do elitarnego klubu najlepszych zakładów przetwórstwa mięsnego. Specjalnego znaczenia nabiera natomiast klasyfikacja w pierwszej dziesiątce najlepszych firm!
W tym roku do organizacji imprezy medialnej towarzyszącej uroczystości ogłoszenia wyników rankingu wprowadziliśmy nowość. Laury honorowe wręczane firmom z pierwszej dziesiątki zostaną uzupełnione nagrodą rzeczową ufundowaną dla zwycięzcy rankingu: maszyną czyszczącą światowego potentata tego typu urządzeń, niemieckiej firmy Heute.
Ten, kto choć raz otarł się o europejskie zakłady przetwórcze, doskonale wie, jak wielkie znaczenie przykłada się tam do spełniania norm weterynaryjnych i fitosanitarnych. Maszyny czyszczące firmy Heute to nic innego, jak adekwatna odpowiedź na takie zagrożenia weterynaryjne, jak choćby pryszczyca. Urządzenia tej firmy mają bowiem za zadanie wyczyścić oraz zdezynfekować obuwie, a nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, co to oznacza w przetwórstwie mięsnym. Wszelkie ciągi komunikacyjne, w szczególności pomiędzy „brudną” a „czystą” strefą produkcji, to prawdziwe wąskie gardła procesu technologicznego i pierwsze miejsce, gdzie trafiają unijne kontrole. Zakłady radzą sobie z tym, jak umieją najlepiej, ale surowe przestrzeganie prostych zasad higieny nie zastąpi nowoczesnej technologii, która przychodzi tu z pomocą. Urządzenia firmy Heute są klasą dla siebie, praktycznie każdy ciąg technologiczny w polskich zakładach mięsnych powinien być uzupełniony o odpowiednie urządzenie czyszczące i dezynfekujące obuwie.
Nagroda, ufundowana przez firmę HEUTE jest ledwie sygnałem, iż ta nowoczesna technologia dociera do polskiego przetwórstwa mięsnego. Konkurencja jakością, ten termin robi wielką światową karierę, a trudno przecież wyobrazić sobie produkcję mięsną bez pedantycznej troski o przestrzeganie norm weterynaryjnych i fitosanitarnych. Każda niedoskonałość w tym względzie będzie bezlitośnie wykorzystywana przez konkurencję, nie wspominając o tym, iż służby weterynaryjne coraz większą uwagę będą przykładać do postępu technologicznego w tej mierze. Bez niego nie ma nie tylko eksportu, ale także produkcji na rynek krajowy.
Jerzy Papuga, „Boss Rolnictwo” Nr 25, 19.06.2004, str. 28